Dezavantajele cumpararii pieselor de la dezmembrari

Dezavantajele cumpararii pieselor de la dezmembrari

La fel ca si piesele noi originale sau cele aftermarket, si piesele din dezmembrari au anumite dezavantaje. Iata care sunt principalele parti negative ale pieselor second-hand care se vand in Romania.

Originalitate

Chiar daca ai impresia ca piesele din dezmembrari sunt piese originale scoase de pe automobile lovite sau aduse din afara, ai toate sansele ca atunci cand iei piese la mana a doua sa cumperi piese aftermarket sau de o calitate slaba. Adica piese care au fost schimbate si le-au inlocuit pe cele originale. Asadar, asigura-te ca verifici stanta marcii, in caz ca vrei o piesa de origine second hand.

Compatibilitatea

Spre deosebire de magazinele care vand piese noi si le comanda in functie de seria de caroserie, la dezmembrari este o loterie. Adica dai tu marca, modelul, motorizarea si anul fabricatiei, insa chiar si asa risti sa te trezesti cu o piesa care nu se potriveste. Pentru ca poate acea piesa a fost pe alta caroserie, poate pe o masina de Anglia, poate difera si te poti trezi ca nu se potriveste la masina ta.

Transportul

Rar se intampla sa iei piesa de care ai nevoie direct de la furnizor. Si de cele mai multe ori o vei primi prin curier sau posta. Iar acest lucru este un dezavantaj, din doua puncte de vedere. In primul rand, costuri suplimentare, iar daca trebuie sa returnezi piesa, o sa ai costuri duble de transport. Si, in al doilea rand, cam greu cu transportul pieselor care se sparg: faruri, geamuri, etc.

Costul ridicat

Nu de putine ori se intampla ca piesele din dezmembrari sa fie mai scumpe ca cele noi, aftermarket. Pentru ca oamenii care la vand se bazeaza pe faptul ca piesele sunt originale si au pret ridicat. Insa nu mereu este asa, pentru ca si o piesa originala poate fi stricata sau uzata. In plus, piesele folosite care nu prea se gasesc noi decat pe original, la preturi uriase, au si ele preturi mari.

Uzura

Este clar ca vei cumpara o piesa din dezmembrari numai pentru ca nu iti permiti sa o iei noua. Iar acest lucru inseamna ca piesa fiind folosita, are un grad ridicat de uzura. Sunt piese carora nu le poti masura cu exactitate uzura, cum ar fi amortizoare, bascule, alternator, etc, dar sunt si piese care isi dezvaluie clar vechimea si uzura, precum elemente de interior, volan, scaune, oglinzi, etc.

Returnarea piesei

Daca in cazul unei piese noi care nu se potriveste sau este stricata poti sa-ti primesti banii inapoi, in cazul pieselor la mana a doua este ceva mai dificil cu returnarea. Pentru ca vanzatorul nu va dori de cele mai multe ori sa primeasca piesa inapoi, de teama ca ai inlocuit-o cu cea stricata de pe masina sau pentru ca oricum fiind o piesa folosita, nu avea garantie.

Garantie

Daca tot am ajuns la garantie, trebuie mentionat ca acest lucru este ceva important pentru achizitionarea oricarei piesa auto. Si de cele mai multe ori, piesele second hand nu vin cu garantie. Adica, de exemplu, daca cumperi un electromotor care se strica dupa ce l-ai montat pe masina in primele zile, nu primesti banii pe el.

Piesa incompleta

Sunt piese auto care sunt compuse din mai multe elemente. Sau, sunt piese care vin cu propriile suruburi, relee, piulite sau garnituri fara de care nu pot fi montate. Si risti sa te trezesti cu piesa comandata la service, cand sa fie montata pe masina, ca mai ai nevoie de alte piese pe care vanzatorul nu ti le-a trimis. Alte cheltuieli, alt timp pierdut.

Demontarea de pe masina

Piesele din dezmembrari sunt de cele mai multe ori scoase de pe masina de origine si puse pe caprarii, catalogate si etichetate, astfel incat vanzatorul sa ajunga repede la piesa de care are nevoie. Insa mecanicii care demonteaza piesele pot fi destul de grabiti si pot strica unele piese le demontare. Adica te poti trezi cu o piesa care are filetul stricat sau strambata cand a fost fortata la demontare.

Incompatibilitate de culoare

Piesele de caroserie din dezmembrari se pot cumpara pe culoare. Adica daca ai masina albastra, cauti o capota albastra, ca sa nu mai dai alti bani pe vopsitorie. Insa marci precum Opel, BMW sau Audi au mai multe nuante de albastru. Adica iti poti comanda o piesa care pare de aceeasi culoare ca si masina ta, insa odata montata, sa vezi diferenta de nuanta.

Cam astea sunt principalele dezavantaje ale pieselor din dezmembrari. Insa aceste dezavantaje pot fi verificate si rezolvate cu putina atentie. Adica poti cumpara piese numai de la vanzatori verificati, de incredere, care ofera garantie, poti cere poze cu piesa inainte de cumparare, poti sa ceri codul de piesa, poti sa te asiguri in multe moduri ca piesa cumparata este cea de care ai nevoie.