Piese de schimb

Piese de schimbPentru automobilistii care cauta piese de schimb pentru masini, exista numeroase retele de distributie.

Pentru a efectua repararea masinii, este nevoie de gasirea pieselor de schimb. Acestea se gasesc la vanzare atat noi, cat si de ocazie, de exemplu prin achizitionarea unei masini pentru piese. De asemenea, piesele de schimb pot fi gratuite daca intra in perioada de garantie a vehiculului.

Cum gasim cele mai bune piese de schimb

Pentru gasirea pieselor de schimb este nevoie de cartea de inmatriculare a masinii. Aceasta va usura cautarea pieselor perfect adaptate marcii masinii, modelului, tipului de vehicul, motorizarii sau vechimii acestuia.

Se disting trei tipuri de piese de schimb in cazul automobilelor: piese de schimb de functionare, de habitaclu si de vizibilitate.

Putem discuta despre piese de schimb de functionare precum: curea de distributie, curele ale altor componente, alternator, bujii de aprindere, discuri de frana, placute de frana pe fata si pe spate, amortizoare pe fata si pe spate, cutie de viteze etc.

Piesele de schimb ale habitaclului sunt cele precum geamurile, inchiderea, pedalele de comanda etc.

Piesele de vizibilitate sunt reprezentate de stergatoare de parbriz, faruri, becuri.

Pentru achizitionarea pieselor de schimb noi se poate apela la comerciantii auto, la distribuitori agreati care se aprovizioneaza in mod regulat de la comercianti, la centre auto care comercializeaza diverse piese de schimb ale marcilor mai des intalnite sau la siteurile de vanzare  care sunt specializate in vanzari si dispun de o gama variata de piese de schimb. Siteurile presupun o serie de avantaje printre care livrarea rapida, garantia, o mare gama de alegere a produselor, disponibilitatea pieselor sau centre de montaj in marile orase. Numeroase parcuri de dezmbembrari auto se folosesc de promovarea pe internet creandu-si astfel de siteuri.

Pentru ca piesele de schimb sunt de o mare importanta pentru buna functionare a automobilului, trebuie identificata calitatea acestora. Exista piese originale, fabricate conform specificatiilor si normelor producatorului automobilului, piese de calitate echivalenta celei originale, asa-zisele piese adaptabile, care trebuie sa fie de o calitate suficient de ridicata pentru a fi folosite la înlocuirea celor cu care masina a fost echipata din fabricatie si piese de refolosire care au apartinut unui vehicul si sunt refolosite pentru un alt vehicul dupa ce au fost, eventual, reconditionate.

Notabil este faptul ca societatile asiguratoare studiaza piesele refolosite cu ajutorul unor experti in domeniu pentru a constata folosirea lor fara pericol.

Preturile pieselor de schimb variaza foarte mult in functie de calitatea acestora si de modul de achizitie. Exista diferente de pret foarte mari intre piesele achizitionate de la constructori, de la centrele auto sau de la persoane independente, intre reparatiile simple si cele sofisticate, intre schimbarile pentru intretinere si cele pentru reparatie.

Concurenta existenta intre constructori, independenti si centrele auto ar trebui sa se exercite in vederea unui acces mai mare la serviciile de calitate la un pret convenabil.