Piese noi sau piese de la dezmembrari?

Piese noi sau piese de la dezmembrari?

pentru a iti cumpara piese pentru masina personala, ai 3 variante: piese originale de la producator, piese aftermarket de la diversi producatori sau piese de la dezmembrari. Fiecare din aceste variante vine insa cu avantaje si dezavantaje. Alegerea iti apartine, insa noi doar ti le prezentam.

Piese auto OEM

Numele de OEM vine de la Original Equipment Manufacturer si se refera la piesele originale. Adica daca ai, sa zicem, un BMW, poti cumpara piese originale marca BMW, la fel ca cele cu care masina a venit din fabrica. Piesele originale se recunosc usor dupa stampila cu logo-ul producatorului, dar si codul original din catalog.

Avantajul pieselor originale este ca se potrivesc fara probleme pe masina, in special piesele de caroserie, pot fi comandate direct pe cod, in functie de seria de caroserie si sunt de o calitate superioara fata de alte piese.

Dezavantajul pieselor OEM este pretul. Daca aceste piese sunt cele mai calitative, au si cel mai mare pret. Nu trebuie sa te mire daca o piesa originala este chiar si de 3 ori mai scumpa decat una tot noua, dar aftermarket, produsa de o firma generalista.

Piese auto aftermarket

Cand spunem de aftermarket, ne referim la piesele produse de diverse firme mai mult sau mai putin cunoscute, care fabrica pentru mai multe modele si marci auto. Niste exemple ar fi marcile Bosch, Mann, TRW, Brembo si asa mai departe. Insa exista si producatori de piese mai putini cunoscuri, cum ar fi Asam sau chiar firme chinezesti sau turcesti de care nu a auzit nimeni.

Numele mai mari din lumea producatorilor aftermarket lucreaza numai cu licenta, adica au dreptul de a face piese similare cu cele originale, dupa anumite specificatii, in timp ce alti producatori mai necunoscuti produc aceleasi piese fara a avea dreptul de a o face.

Avantajul pieselor aftermarket este in primul rand ca detin cel mai bun compromis intre calitate si pret. Adica piesele sunt de o calitate buna, nu la fel ca cele originale, dar nici pretul nu este la fel de ridicat.

Un alt avantaj este faptul ca poti beneficia de mai multe oferte de pret pentru aceeasi piesa. Daca pe original este un singur reper la un singur pret, pe aftermarket gasesti mai multe variante, de la scump la foarte ieftin. Insa, de obicei, calitatea este generata de pretul piesei.

Un dezavantaj al pieselor aftermarket este in general o rezistenta in timp mai scazuta ca cele originale, fiind folosite materiale mai ieftine, iar in randul pieselor de caroserie exista riscul de a fi nevoie de anumite modificari pentru o potrivire perfecta.

Piese auto din dezmembrari

Varianta cea mai economica pentru a cumpara piese auto pentru masina ta este sa apelezi la un centru de dezmembrari. Adica sa cumperi piese la mana a doua, scoase de pe masini dezasamblate.

Avantajele pieselor din dezmembrari sunt destul de multe, dar si dezavantajele. In primul rand, piesele din dezmembrari sunt in general originale si se potrivesc bine pe masina ta. Un alt avantaj este pretul, care este fara indoiala cel mai scazut dintre cele 3 categorii prezentate aici.

Un prim dezavantaj al pieselor din dezmembrari este ca poti da de piese cu o uzura crescuta, care sa te tina putin dupa ce le montezi. Un alt dezavantaj este ca poti sa dai peste o piesa care, desi este demontata de pe o masina similara, sa nu se potriveasca.

Ce varianta sa aleg?

Noi ti-am prezentat pe scurt 3 variante de piese auto. Insa tu trebuie sa faci singur alegerea, in functie de ce ai nevoie. Ideal ar fi sa cumperi mereu piese noi pentru masina ta, indiferent de ce ai nevoie, dar nu mereu poti cheltui sume uriase pe piese auto.

Iti recomandam sa cumperi de la dezmembrari piese de caroserie in stare buna, la culoarea masinii, elemente de mecanica fara componente de uzura (bucse cauciuc), cutii de viteza, motoare, radiatoare, elemente de interior si orice alta piesa nu este consumabila si nu se uzeaza mult in timp.

Iti recomandam sa cumperi piese aftermarket din categoria consumabilelor, amortizoare, kituri de ambreiaj sau discuri de frana, dar sa eviti elementele de caroserie de la producatorui necunoscuti si diverse elemente de directie.
Piesele originale sunt bune de orice fel, in orice conditii. Si iti recomandam sa le cumperi daca iti permiti, ori de cante ori ai ocazia. Singurul motiv pentru care nu cumperi piese OEM este pretul ridicat, daca insa iti permiti, aceasta este cea mai buna alegere.

Asadar, acum ca ti-am spus care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei categorii, poti sa faci singur alegerea cunoscand avantajele si dezavantajele.