Problemele motoarelor second-hand

Problemele motoarelor second-hand

Un motor cumparat de la dezmembrari poate avea multe probleme. Poate a fost scos de pe o masina lovita si acum blocul este spart sau fisurat, poate are tampoanele de prindere indoite sau poate ca are piese de la interior dereglate. La fel, un motor poate ca nu mai are compresie sau are diverse piese, simeringuri sau garnituri uzate si scoate fum sau fierbe in regim de functionare normala. Un motor poate avea garnitura de chiulasa arsa, poate avea probleme la electrica sau cu diversi senzori si cand il montam sa nu porneasca.

Ideea este ca un motor pe care nu il vedem functionand din prima are o lista lunga de posibile probleme. Tocmai de aceea un motor care este inca pe masina si care poate fi testat are un pret mai mare decat motoarele care sunt deja date jos de pe masina, chiar daca se mai adauga si pretul manoperei pentru a-l scoate inainte de vanzare.

Revizia motorului cumparat de la second-hand

Dupa ce am pus motorul cumparat din dezmembrari pe masina, trebuie sa-i facem o revizie obligatorie. Mai exact, trebuie sa inlocuim cateva piese si cateva consumabile.

Daca motorul este pe curea, trebuie sa-i schimbam neaparat distributia si pompa de apa. Dupa aceea, trebuie sa ii punem filtru nou de aer si de ulei, sa-i punem bujii noi si eventual o pereche de fise noi. Nu stim cum a fost depozitat motorul si orice piesa de cauciuc poate fi uzata, la fel si flansele sau rotile dintate care ruginesc daca stau nemiscate mult timp.

Urmeaza curelele de accesorii, rolele intinzatoare si flansele principale care trebuie sa fie schimbate cu unele noi. Dupa care, in motor trebuie pus ulei nou dupa ce am facut verificarea cu un ulei vechi, ca functioneaza in parametri.

Instalatia de racire trebuie curatata in prealabil cu cateva schimburi de apa distilata, inainte sa bagam antigel nou de calitate pentru a ne bucura de o racire mai buna pe vreme calduroasa. Nu strica nici un set de furtune noi, daca cumva cele de pe motor sunt deteriorate sau au fost taiate prost la demontare.

Nu trebuie sa ne mire, daca pe langa costul initial al motorului, mai scoatem din buzunar aproximativ 1500-2000 de lei pentru revizuirea totala a acestuia.

Omologarea

Ultimul pas este omologarea. Dar numai in cazul propulsoarelor care au serie si in cartea masinii este trecuta aceasta. Sunt masini precum cele din gama BMW ale caror motoare nu au serie trecuta in carte, iar masina poate avea orice motor, cu conditia sa aiba acelasi numar de cilindri si aceiasi parametri.

Majoritatea motoarelor insa au serie unica pe ele. Aceasta trebuie trecuta in cartea masinii pentru a putea trece o inspectie periodica si pentru a merge in legalitate. Motiv pentru care trebuie omologat de un centru RAR. Iar pentru omologare trebuie sa detii un document de provenienta, respectiv factura si chitanta de la centrul de dezmembrari de unde l-ai cumparat.

Omologarea costa aproximativ 200-400 de lei, in functie de masina si de motor si se face dupa cateva teste la fel ca in cazul unui ITP: test de noxe, fixarea motorului pe caroserie si asa mai departe.

Odata motorul cel nou omologat, poti circula cu acesta in voie multi ani de acum inainte, daca cei de la service-ul la care ai montat "inima masinii" tale au facut o treaba buna si nu au lasat nicio piesa importanta pe afara. Si de multe ori, soferii au surpriza placuta de a gasi in motorul cel nou putere mai mare, mai multa liniste si chiar un consum redus. Exista insa si cazuri in care rezultatele finale nu sunt dintre cele mai bune. Dar noi speram sa aveti parte doar de experiente placute cu motoarele cumparate de la dezmembrari.